TILBAKE TIL INDEX NYHETSSIDE.

'NYTT FRA OLONKINBYEN - 2004'30. juni - Hjemmealenefest

Dette var forhåpentligvis den siste barkvelden før anleggsarbeiderne og forsyningene kommer, og dette falt tilfeldigvis sammen med at kontingenten er halvveis. Markeringen startet med grilling ved bassenget, og vi trakk inn i salongen etter å ha badet og fått på oss finklærne. Nokså overraskende ville høvding John plutselig holde en tale, hvor han først dvelte en stund over temaet beundring. De færreste innså nok hvor talen ville bære hen, men etterhvert viste det seg at temaet bare var en liten innledning til hovedtemaet kjøkkenet. Til tross for at det har gått tomt for mange ingredienser den siste måneden, er det nemlig imponerende hvor mye god mat som har blitt servert. Noen har selvsagt savnet faste frokostvaner som inkluderer melk, men både lunsjbordet og middagene har vært av ypperste klasse. Redaksjonen stemmer i med høvdingen og uttrykker sin beundring til Lars, Anita og Britt for en imponerende jobb med matlagingen i disse trange tider!

FOTO Sivert Dørum FOTO Sivert Dørum FOTO Gjermund Mamen Haugen FOTO Sivert Dørum
29. juni - Vask av Gamle C

Kjøkkenet sto på med vasking hele kvelden, og Gamle C i Båtvika er nå klargjort for å huse de 8 anleggsarbeiderne som kommer i helga i 2 måneder. Snekkeren, kjøkkenhjelpa og inspektøren fra Forsvarsbygg skal bo sammen med oss på stasjonen, og kan også se fram til å komme til skinnende rene rom.29. juni - Septikktømming

Likestillingen mellom kjønnene kan gå så langt den vil, men septikktømming på Metten vil nok alltid være en jobb for gutta. To fra driftsavdelingen tok jobben, og fikk samtidig tømt fettutskilleren utenfor kjøkkenet. En arbeidskar som ønsker å være anonym fikk seg en ufrivillig dusj da en slange begynte å leve sitt eget liv, men etter en frivillig dusj innendørs var visst alt i orden igjen.

FOTO Lars Kåre Rødseth
Tømming av
fettutskilleren
28. juni - Seilbåtbesøk - Polarka

Sivert, Tore og Ann-Elise måtte virkelig vri hjernene for å plassere fjesene til tre personer som kom gående forbi Flyresturanten mandag kveld, men måtte til slutt gi opp. Ikke var det noen av oss innfødte, ikke noen av fiskerne vi har hatt besøk av, og det var da vel ikke blitt helg og anløp av Kystvakten allerede...? Sivert prøvde seg med noen gloser, og fikk således vite at de var tsjekkere på jordomseiling. De fortalte også at de var på vei inn til stasjonen fra Kvalrossbukta for å få passene sine stemplet, og unngikk dermed med nød og neppe å bli arrestert for ulovlig grensepassering inn i Schengen-området. Isteden ble de invitert inn til hyggelig selskap i salongen, og kaptein Rudolf framførte gitarspill og sang til stor begeistring for tilhørerne. Seilerne uttrykte stor glede over å få komme i land, og gleden ble slettes ikke mindre da vi kunne meddele at Tsjekkia hadde gått videre til semifinalen i EM med 3-0 over Danmark. Før Polarka dro videre mot Island, fikk også noen anledning til å bli med ombord. Videre fra Island skulle Petra og Daniel fortsette jordomseilingen i flere år.

FOTO Geir Heia FOTO Geir Heia FOTO Geir Heia FOTO Geir Heia
Kulturstund i salongen
Daniel og Petra
i bassenget
Polarka
John på besøk
hos Rudolf
25. juni - Besøk av fiskebåt

Båten Synsrand fra Sunnmøre har nettopp ankommet fiskerisonen ved Jan Mayen for å fiske blåkveite, og tok seg en tur på land fredag kveld etter å ha satt ut garnene. Mannskapet var en ung og sporty gjeng, og fire av de tok utfordringen og fikk utdelt diplom og medlemskap i Jan Mayen Nøgenbaderforening.

FOTO Sivert Dørum FOTO Sivert Dørum FOTO Sivert Dørum
På plass i salongen
John viser
maskinisten rundt
Best å få det unnagjort
FOTO Sivert Dørum FOTO Jørn K. Hanssen FOTO Jørn K. Hanssen
+3°C
+39°C
Stolte nøgenbadere
23. juni - St. Hans-aften

Maken til St. Hans-bålet i Båtvika har de færreste av oss sett! Driftsavdelinga hadde bygget en ordentlig koloss av drivtømmer, gamle antennemaster og noen fat med diesel, og på toppen av det hele hadde Leidulf spikret fast en stygg heks. Bålet ble fyrt opp klokka 18, og høvding John ga flammene ekstra hjelp med noen velplasserte skudd. Det ble nok knipset flere hundre bilder, men dessverre kan ingen helt gjenskape følelsen av inferno. Geir avlastet kjøkkenpersonellet med grillinga, og kunne etter mange timers innsats by på helstekt lam til middag. Sivert hadde spedd på den slunkne alkoholbeholdningen med en kanne med hjemmebrygg fra Metten, og spanderte villig på alle. Etter de kulinariske opplevelsene ble det bydd opp til dans til swing- og salsamusikk og mer bedagelige låter, og de mest sporty spilte sandvolleyball og fotball.

FOTO Gjermund Mamen Haugen FOTO Sivert Dørum FOTO Gjermund Mamen Haugen FOTO Gjermund Mamen Haugen FOTO Sivert Dørum FOTO Gjermund Mamen Haugen
Lovende bål
Geir griller lam
Nok øl
Leidulf har
fått nok
2 hekser m/
kosteskaft
Fyr!
FOTO Jørn K. Hanssen FOTO Sivert Dørum FOTO Gjermund Mamen Haugen FOTO Gjermund Mamen Haugen
Bra varmt
Heksa i ilden
Detalj
Bålet ble borte
i flammene
FOTO Jørn K. Hanssen FOTO Sivert Dørum FOTO Sivert Dørum FOTO Sivert Dørum
Klart for middag
Langbord
Geir tar en
middagslur
Andre varmer
seg ved bålet
FOTO Sivert Dørum FOTO Gjermund Mamen Haugen FOTO Sivert Dørum FOTO Sivert Dørum
Arne i baren
Bikkje i baren
Sandvolley
Swing
21. juni - Våpentrening

Alt tyder på at det ikke finnes isbjørn på øya denne sommeren, men mange benyttet likevel anledningen til å få en liten innføring/repetisjon i bruk av våpen. Høvding John instruerte i bruken av AG-3, mauser og pistol før vi tok en runde på skytebanen i Båtvika. Diverse pyroteknisk utstyr som signalpenn, signalpistol, lysrakett og knallskudd ble også utprøvd før vi avsluttet med våpenpuss.

FOTO Gjermund Mamen Haugen FOTO Gjermund Mamen Haugen FOTO Gjermund Mamen Haugen
19. juni - 30-årsdag og hvalfangerbesøk

Kontingentens første runde bursdag kom etterhvert helt i skyggen av at vi fikk besøk av 12 hvalfangere på stasjonen. Hvalbåtene Willassen Senior og Ferno har i lang tid vært å se på havet utenfor stasjonen, og var nesten ferdig med fangstkvota da de kom i land til en vask i bassenget og barmat lørdag kveld. De hadde også med seg ferskt hvalkjøtt til stasjonen, så "Hvalbiff med løk" kan nok bli en gjenganger på menyen framover. Før båtene fortsatte fangsten utpå søndagen, fikk de som ønsket være med ombord for å ta hvalene i nærmere øyesyn.

FOTO Sivert Dørum FOTO Sivert Dørum FOTO Sivert Dørum FOTO Sivert Dørum
FOTO Jørn K. Hanssen FOTO Jørn K. Hanssen FOTO Jørn K. Hanssen FOTO Jørn K. Hanssen
17. juni - Brannøvelse

Det var regisert stor dramatikk under brannøvelsen kl. 13. Røyk var indikert i maskinrom II, og brannvernleder John dukket ikke opp på møteplassen. Men assisterende Leidulf tok over kommandoen og sendte inn slangelaget, røykdykkere og Doca, og fikk reddet ut den savnede. Debriefen avklarte at det trenges mer informasjon om navnene på de utallige rommene på driftsavdelingen, og mannskapet ble i tillegg satt inn i funksjonen til vanntåke-anlegget.

FOTO Gjermund Mamen Haugen FOTO Gjermund Mamen Haugen FOTO Gjermund Mamen Haugen
Slangelaget først
Så røykdykkerne
Mye røyk
FOTO Gjermund Mamen Haugen FOTO Gjermund Mamen Haugen FOTO Gjermund Mamen Haugen
Doca tar
hånd om John
Helt #1
Debriefing
16. juni - Siste russiske cruisebåt

Professor Molchanov var onsdag den siste av de russiske cruisebåtene på besøk denne sommeren. På grunn av uregelmessige bølger i Båtvika kom bare 8 personer i land før båten bestemte seg for å gå rundt til Kvalrossbukta med de resterende 40-50 misunnelige passasjerene. De åtte ble invitert til lunsj og omvisning, og de fleste gikk etterpå langs den nye autostradaen til Kvalrossbukta. Passkontrollen, postkontoret og Krambua flyttet seg raskt over øya med bil, og kunne rapportere om en fornøyd gjeng med turister. Klokka 17 gikk de siste ombord, og båten gikk videre innom Maria Musch og Kokssletta før Svalbard. Som takk for mottakelsen fikk vi sterkt etterlengtede forsyninger av frukt og løk. En hel sekk (!!) av sistnevnte burde holde til langt forbi forsyningsskipet, og den fryktede konflikten på kjøkkenet er dermed avverget.

FOTO Gjermund Mamen Haugen FOTO Sivert Dørum FOTO Gjermund Mamen Haugen
Båt i sikte
Dere må nok snu
Tidenes beste bananer
FOTO Sivert Dørum FOTO Sivert Dørum FOTO Sivert Dørum
Doca underholder
under lunsjen
Høvdingen og
guide Ian Stone
Kaos i Krambua
15. juni - Blindgjenger i Stasjonsdalen

Jan Mayen Demolition Squad måtte rykke ut på oppdrag tidlig tirsdag morgen. Etter en sightseeing i historiske omgivelser kvelden før, rapporterte Olav om funn av en håndgranat fra krigens dager i Stasjonsdalen. Blindgjengeren ble tatt hånd om og tilintetgjort av sprengstoffekspertene, og det er igjen trygt å ferdes rundt på øya.

FOTO Sivert Dørum FOTO Sivert Dørum FOTO Sivert Dørum
13. juni - Tores bursdag

Feiringen av yngstemann tjuvstartet lørdag kveld med dukkert i svømmebassenget og grilling av hamburgere i Flyresturanten, og gjestene strømmet til langveisfra for å delta. På søndag ble det servert pepperbiff til middag og ostekake til kaffen, og bursdagsbarnet fikk mange fine gaver. Fornøyd med feiringen kvelden før, sluttet dagen med EM-kamp på storskjerm mellom England og Frankrike. Vel overstått fra redaksjonen!

FOTO Sivert Dørum FOTO Sivert Dørum FOTO Sivert Dørum FOTO Utlending
11. juni - Snart tomt i hyllene

Mannskapet her merket ikke stort til den såkalte matstreiken i april/mai, men begynner nå å føle hvordan det ble opplevd. Forsyningene som var ventet hit med båt i månedsskiftet mai/juni kommer nemlig trolig ikke før 5. juli. Det begynner å bli en utfordring for kjøkkenet å sette opp menyen, og redaksjonen lurer spent på hvem som tør å ta den siste løken. Fredag var kokkene rundt om på avsidesliggende deler av øya på matsanking, og returnerte til stasjonen med 3/4 løk og ca. 30 oliven på glass. Og heldigvis vokser det store mengder skjørbuk-urt her hvis situasjonen skulle bli prekær. Bildene under viser hva vi har igjen å leve på av melk, grønnsaker, frukt, vin og øl de neste 3 1/2 ukene.

FOTO Gjermund Mamen Haugen FOTO Gjermund Mamen Haugen FOTO Gjermund Mamen Haugen FOTO Gjermund Mamen Haugen FOTO Gjermund Mamen Haugen
11. juni - Flåtetransport til Kvalrossbukta

Flåten som lenge har stått i Båtvika er omsider på plass i Kvalrossbukta etter en lang (fre)dags ferd over Blåsåsen og Helensanden. Flåten ble observert på vei forbi Metten i slutten av april, men har siden stått ved Blåsåsen i påvente av at sommeren skulle komme med bedre vær og vei. Transporten målte 20 meter i lengden og 5 meter i bredden, og spesialtillatelse for både lang og bred last måtte innhentes fra høvdingen. Transporten ble også eskortert av politibil da den ellers så trafikerte veien ble sperret. Planen videre er å lage en flytebrygge ved at flåten kobles sammen med den som allerede ligger i Kvalrossbukta. Under båtlossing skal denne brukes istedenfor at det lages en midlertidige molo av sand.

FOTO Gjermund Mamen Haugen FOTO Gjermund Mamen Haugen FOTO John Nesheim
FOTO John Nesheim FOTO John Nesheim FOTO John Nesheim
10. juni - Professor Multanovskiy tilbake

Cruiseskipet Professor Multanovskiy var på visitt for andre gang i år, denne gang uten nobelprisvinnere. Gjennomsnittsalderen var omtrent halvert, GoreTex-faktoren var høy, og hodepynt-faktoren tilsvarende lav. Skipet var på vei til Svalbard, og var bare innom på dagsbesøk. Doca hadde brukt hele ettermiddagen dagen før på å forberede åpning av Krambua-filialen i Kvalrossbukta, og måtte se arbeidet forgjeves da båten istedet ankret opp i Båtvika på grunn av for mye bølger på vestsida. Etter en orientering fra høvdingen og tur innomhus ble de fleste med på gåtur til Metten, hvor de ble møtt med stor gjestfrihet av hundene og mannskapet. Ballongslippet skjedde til stor jubel fra de tilreisende, og var tydeligvis et av høydepunktene under besøket.

FOTO Sivert Dørum FOTO Sivert Dørum FOTO Sivert Dørum FOTO Utlending
FOTO Utlending FOTO Utlending FOTO Sivert Dørum FOTO Sivert Dørum
10. juni - Røkt røye

Det er uvisst om det var en gjenytelse for pizzaleveransen da gutta på Gamlemetten kom hjem med velkomne forsyninger til stasjonen. To røyer på 2666 og 1620 gram hadde gått i garnet i Nordlaguna, og torsdag kunne vi nyte røkt røye på brødskiva.

FOTO Sivert Dørum FOTO Sivert Dørum FOTO Gjermund Mamen Haugen FOTO Gjermund Mamen Haugen
8. juni - Andre båt

Professor Multanovskiy's søsterskip Gregoriy Mikheev var innom stasjonen med et tjuetall turister rundt lunsjtid. Etter en orientering fra høvding John ble halvparten med innomhus for shopping og hyggelig prat, mens en gruppe med sveitsere ble tatt med på guidet tur over fjellene til Kvalrossbukta. 2/3 av besetningen på stasjonen fikk anledning til å være med på cruise rundt Sør-Jan, og fikk tatt tre blåhval i nærmere øyesyn bak Kvalrossen. I mellomtiden hadde det begynt å blåse opp og øke på med bølger i Kvalrossbukta, noe som medførte at landgangen ble både nervepirrende og fuktig. Etter at sveitserne og de "innfødte" hadde byttet plass, fortsatte båten mot Svalbard.

FOTO Sivert Dørum FOTO Sivert Dørum FOTO Sivert Dørum FOTO Sivert Dørum
FOTO Gjermund Mamen Haugen FOTO Sivert Dørum FOTO Sivert Dørum FOTO Sivert Dørum
FOTO Sivert Dørum FOTO Sivert Dørum FOTO Sivert Dørum FOTO Sivert Dørum
FOTO Gjermund Mamen Haugen FOTO Gjermund Mamen Haugen FOTO Gjermund Mamen Haugen FOTO Gjermund Mamen Haugen FOTO John Arvid Volden
8. juni - Venuspassasjen

Jan Mayen Venusobservatorium fikk en særdeles vellykket åpning under Venuspassasjen mellom kl. 07:22 og 13:28, og flere av besetningen ble observert skremmende tidlig oppe for å bivåne begivenheten. Beerenberg-kikkerten, litt papp og et par ingeniører var for anledningen utlånt til observatoriet. Trond og Jørn sørget for at brennvidden og avstanden til pappen ble justert med høy presisjon slik at vi fikk et klart og tydelig oppned-bilde av Venuspassasjen.

FOTO Jørn K. Hanssen FOTO Gjermund Mamen Haugen FOTO Gjermund Mamen Haugen
Stort engasjement
Høy presisjon
Detalj
FOTO Sivert Dørum FOTO Jørn K. Hanssen
Venuspassasjen
Direkte observasjon
5. juni - Pizzaleveranse til Gamlemetten

Pizzaekspressen Jan Mayen rykket sent lørdag kveld ut til seks gutter på hyttetur på Gamlemetten, og ble møtt med mye latter og stor appetitt. Pizzaekspressen Jan Mayen beklaget at dårlig veistandard gjorde at leveringsfristen ble overskredet, og som plaster på såret fikk kunden servert pizzaen gratis.

FOTO Gjermund Mamen Haugen FOTO Gjermund Mamen Haugen FOTO Sivert Dørum
Klar for avgang
til Gamlemetten
Var det her det
var bestilt pizza?
FOTO Gjermund Mamen Haugen FOTO Sivert Dørum
5. juni - Naturreservat på Jan Mayen?

Hemmeligheten bak det planlagte besøket til miljøvernminister Børge Brende sist helg ble offentliggjort i Lørdagsrevyen og i en liten artikkel hos Aftenposten. Regjeringen ønsker å gjøre store deler av øya til naturreservat, og Direktoratet for Naturforvaltning er bedt om å lage en verneplan.3. juni - Autostrada til Kvalrossbukta

Veien over Blåsåsen og videre til Kvalrossbukta nærmer seg nå den samme høye standard som veien mellom Olonkinbyen og Sørlaguna. Det spekuleres i om utbedringen ble beordret etter at driftsjefen nylig pådro seg en kjempebever (med lasteplan) ved Haugenstranden, men autostradaen vil uansett bli satt stor pris på under den store anleggstrafikken i sommer. Driftsavdelingen er allerede igang med henting og tørking av store menger sand som skal brukes til støping av fundamentet til de nye dieseltankene.

FOTO Gjermund Mamen Haugen FOTO Gjermund Mamen Haugen